A Vágtáról...

2010.06.09. 11:15

Örömmel írhatom meg blogomon, hogy utólag is úgy vélem, nagyon jó ötlet volt a Vágtán való  jelenlét, részvétel. Nagyszerű hangulatban telt a hétvége és jó volt látni az emberek arcán a mosolyt. A kellemes légkörben végül rögtönzött fogadóórát is tartottam a kedves érdeklődök számára.

Természetesen - amint lehetőség nyílik rá - a rendezvényről készült képeket is közzéteszem blogoldalamon.

Egy kis ízelítő gyanánt álljon itt a Népszava cikke a Vágtáról.

 

Dübörögtek a paták egész hétvégén

Óriási tömeget vonzott idén is a Nemzeti Vágta. A tikkasztó meleg ellenére minden erejüket felhasználva küzdöttek az egyes települések lovasai. A korhű jelmezek, a tüzes vágta, valamint a jótékonysági lovasfutam a közönséget szórakoztatta, amíg a versenyzők a díszkardért és 20 millió forintért versengtek.

A III. Nemzeti Vágta újfent sok érdeklődőt vonzott a Hősök terére. Az előző évekhez hasonlóan ismét Terézváros biztosított helyet az egyes településeknek, amelyek különböző sátrakban mutathatták be kultúrájukat, nevezetességeiket - nyilatkozta lapunknak Verók István, VI. kerület polgármestere. Hozzátette: idén nagy meglepetés érte a kerületet. Ugyanis az Alexandra könyvkiadó felajánlotta, hogy mint szponzor befizeti a kétmillió forintos nevezési díjat, így Terézváros is indulhatott a nemzeti lovas vágtán. Nevető, az egyik legismertebb ló már tavaly is bemutatkozott a nagyközönségnek. Mivel a nevezési díj kifizetése nagyon megterhelő lenne az önkormányzatnak, így jövőre is csak akkor tudunk jelen lenni a versenyen, ha sikerül szponzort találni - fejtette ki Verók István.

A versenyen összesen 72 település lovasai indultak annak reményében, hogy elnyerjék az első helyezettnek járó 20 millió forintot, illetve egy éven át birtokolhassák a Nemzeti Vágta díszkardját. Nagy öröm számunkra, hogy határon túli magyar települések is képviseltetik magukat az idei versenyen - mondta nyitóbeszédében Székely Tibor, Vágta kapitány. Hozzátette: Két évvel ezelőtt Mátyás király előtt tisztelegtek a Nemzeti Vágta résztvevői, tavaly 1848 gyermekhősei, és a nádorhuszárok előtt hajtottak fejet, 2010-ben pedig gróf Széchenyi István, a legnagyobb magyar a Nemzeti Vágta vezérlő csillaga.

A futamok kora délután kezdődtek el a Kishuszár vágtával, ami a fiatalabb korosztálynak kínált lehetőséget tudásuk megcsillogtatására. Már az első csoportban sajnálatos baleset történt, az egyik fiatal versenyző leesett a lóról, és paripája nélküle száguldott végig a pályán. Szerencsére a zsoké nem sérült meg. A Kishuszár vágta után kezdődtek el az előfutamok, melyek során 12 csoport küzdelmét láthatták az érdeklődők. Mindegyikből az első két helyezett jutott tovább a középfutamokra.

A versenyek egészen estig tartottak, a zsokék, és lovaik a fullasztó meleg ellenére is kitartóan küzdöttek. Többen elkeseredtek, hiszen jobb eredményre számítottak, mások annak is örültek, hogy településük eljutott idáig. Rendkívül rossz volt a startolás, így már a kezdésnél időt vesztettünk - mondta érdeklődésünkre Csobán Antal, a Terézváros színeiben induló zsoké. Izgultam attól is, hogy előfordul a tavalyi eset, ugyanis Nevető volt az a ló, aki megrúgta a lovászt. A felkészülést a vágtára már másfél hónappal ezelőtt megkezdtük, naponta gyakoroltunk, és csak egy pihenőnapot kapott Nevető - tette hozzá Csobán Antal. Az eredményt illetően nem vagyok csalódott, hiszen a hatodik helyről indultunk, és harmadikként értünk a célvonalba, ám ez kevés volt ahhoz, hogy bejussunk a középfutamba. Jövőre azonban újra próbálkozunk, hiszen rendkívül jó volt a hangulat és a versenyszellem is.

Cs.Zs. / Népszava

link:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=306813

süti beállítások módosítása