Kedves Olvasóim!
 
Figyelmükbe ajánlom a Progresszív Intézet legújabb kutatását, mely a helyi önkormányzatok (23 budapesti kerület és 23 megyei jogú város) elmúlt 4 éves tevékenységét vizsgálta.
 
Terézváros az egész országra kiterjedő felmérésben a kiemelkedő 2. helyet érte el az összesített rangsorban, köszönhetően – elsősorban – az egy főre jutó alacsony adósságállománynak (annak ellenére, hogy sokszor elhangzik az igaztalan vád, mely szerint rossz gazdasági helyzetben van a kerület), valamint a vállalkozások nagy számának.
 
Örömmel tölt el, hogy a vizsgálat alátámasztja, valamint tükrözi a Terézvárosi Önkormányzat következetes gazdálkodását, aminek köszönhetően a terézvárosiak biztonságban érezhetik magukat. A biztos és rendezett gazdasági háttér elengedhetetlen és alapvető fontosságú egy önkormányzat életében, így rendkívül elégedett vagyok, hogy kimagasló eredményt értünk el ebben a mutatóban is.
 
A teljesítményünk annak fényében is kiemelkedő és példamutató, hogy a vizsgált önkormányzatok közül például a szomszédos V. kerület egy főre jutó adósságállománya – a második legrosszabb eredménnyel – körülbelül 375 ezer Ft. Valamint a ránk negatívan mutogató Kósa vezette Debrecen mind az összesített, mind az egy főre jutó adósságállomány rangsorában a sereghajtók között szerepelt. A kutatásból idézve: „…az adósságteher mértékének változása felveti az egyes önkormányzatok vezetői felelősségének kérdését, vagyis azt, hogy a szóban forgó településeknek és kerületeknek a jövőben egyre komolyabb gondokat okozó tendenciák mennyiben függhettek szükségszerű külső körülményektől, illetve mennyiben tekinthetők a helyi vezetés intézkedéseiből, nem megfelelő gazdálkodásából következőknek.”
 
A Terézvárosi Önkormányzat azonban a gazdasági válság okozta nehéz pénzügyi helyzet ellenére is a kiegyensúlyozott és következetes gazdálkodás révén képes volt tovább folytatni példamutató fejlesztéseit, programjait, szociális juttatásait, miközben a kerület anyagi helyzete ideális maradt.
 
Azonban a jelenlegi kormány tervei szerint összevonná a belvárosi kerületeket (köztük Terézvárost az V. kerülettel), mely révén kezdeményezéseink veszélybe kerülnének, főleg annak fényében, hogy a kutatás a legmagasabb egy főre jutó adósságállományt éppen az V. kerületnél állapította meg Budapesten. Az összevonás miatt Terézváros hatalmas adóssággal nézne szembe, melynek következtében a fejlesztések és juttatások helyett a terézvárosi lakosok fizetnék vissza az V. kerület által felvett hiteleket.
 
Természetesen amennyiben a jövőben is lehetőségem nyílik folytatni munkámat, ez nem történik meg, és lakosaink bizton számíthatnak a már megszokottá vált kezdeményezéseinkre; többek között az élelmiszercsomagok kiosztására, a kedvezményes kártyák adta lehetőségek igénybevételére, az ingyenes tanfolyamokon és kulturális rendezvényeken való ingyenes részvételre.
 
A stabil pénzügyi helyzeten túl beruházásainkra is büszkék lehetnek Terézváros lakosai; az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérre, a társasházi pályázatokra, a környezettudatos városrendezésre, a parkok és játszóterek felújítására, a plánténerek és új kerékpártárolók kihelyezésére, a zöld területek növelésére.
 
Az összesítésben elért 2. helyezés – a rendkívül kedvező gazdasági mutatókon felül – természetesen külön örömmel tölt el, hisz bizonyosságot ad arra, hogy a befektetett kemény munka meghozza gyümölcsét. Az eredmény azonban közös érdemünk, amire Önök, terézvárosi lakosok is méltán lehetnek büszkék.
 
Mindezek alapján úgy vélem, jó úton haladunk, melynek köszönhetően Terézváros egy gazdaságilag stabil, a különböző értékeket és lehetőségeket jól ösztönző, valóban XXI. századi kerületté vált.

 

süti beállítások módosítása