Elnökségünk közleménye

A Terézvárosi Önkormányzat 2004. júniusi, majd októberi ülésen a képviselő-testület döntött arról, hogy eladásra bocsátja az Andrássy út 47 számú, műemlékvédelem alatt álló lakott ingatlant. A testületi többséget adó MSZP-SZDSZ koalíció az eladásra alábbi okok miatt nyomott igen gombot:

 

  • Az eladás a hivatalos értékbecslés és az akkor hatályos vagyonrendelet alapján történt (ez utóbbit az előző önkormányzat fideszes többsége alkotta, hagyta jóvá és alkalmazta)

 

  • Ezt az ingatlant Terézvárosi Önkormányzatnak a 90-es évek elején több más műemléképülettel együtt adták át saját vagyonkezelésre, 10 éven belüli felújítási kötelezettséggel 

 

  • A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása kimondta, hogy csak akkor járul hozzá ezen ingatlanok egyenkénti, lakóknak történő értékesítéséhez, ha előbb az ingatlanokat felújítjuk a szigorú előírásoknak megfelelően. Ezen épületek felújítása az önkormányzatnak több milliárdos nagyságrendű, erre sem saját forrása, sem pályázati, sem kormányzati támogatása nem volt.

 

Az Andrássy út 47 vevője vállalta az épület teljes, műemléki kötelezettségek alapján történő felújítását, a bérlők elhelyezését vagy kártalanítását. Az akkori ellenzékben lévő egyik képviselő feljelentése alapján a hatóságok 2006 novemberében nyomozást rendeltek el az ügyben. 

A szocialista és szabad demokrata frakció kollektív meggyanúsítása a testületi ülésen az igen gomb megnyomása miatt történt.

Az MSZP Terézvárosi Szervezetének elnöksége példátlannak és jogellenesnek tartja a kollektív gyanúsítást a testületi ülésen történő szavazat alapján. Ilyen alapon bármely önkormányzat, bármely képviselőtestületét meg lehet gyanúsítani, bíróság elé lehet citálni.

A kollektíve meggyanúsítottak az Alkotmánybírósághoz fordultak, s két éve várják döntését.

Az MSZP Terézvárosi elnöksége teljes szolidaritásáról biztosítja és mindenben támogatja a képviselőket. 

 

Meggyőződésünk szerint mindenképpen példa nélküli politikai döntésről van szó, mely idegen a magyar és az európai joggyakorlattól.

 

Budapest, 2011. 01.13.

 

 

MSZP Terézvárosi Szervezetének elnöksége

 

 

süti beállítások módosítása